Select Page

Förberedelser inför tur

Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när du bli varm. Kläderna ska kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas till väder och vind. I varmt och torrt väder händer det att man går i bara ett skikt. Blir det kyligare tar man på ett mellanplagg. Det yttersta skiktet skyddar mot vind och väta. När du rastar ska du ha något extra värmande plagg att ta på. Man anpassar hela tiden klädseln till rådande väder och hur mycket kroppen jobbar. Att ventilera tillräckligt för att inte bli blöt av svett är en grundregel.

Närmast kroppen har du plagg för att hålla dig varm och för att föra bort fuktighet från kroppen. Det finns olika material från ren konstfiber till ull och ullfrotté. De senare transporterar fuktigheten bättre och känns behagligare när plagget ska användas flera dagar utan tvätt. Undvik bomull närmast kroppen, det gäller även fötterna. Ett mellanplagg kan vara aktuellt att ha på under turen eller som ett extra rastplagg. Det ska hålla kvar värmen och transportera fukt vidare. Flera alternativ finns. De vanligaste är fleece och ull. Utöver detta är det bra att ha förstärkningsplagg för raster i form av en jacka eller tröja samt ett par täckbyxor. Ytterplaggen ska skydda mot vind och väta men får inte vara helt tätt, eftersom överskottsvärme från kroppen behöver kunna ta sig ut. På fötterna bör du använda väl använda och ingångna kängor eller pjäxor.

Självklart ställer en vintertur störst krav på utrustningen. Det är bra om byxben och jackärmar kan dras åt, jackan får gärna vara försedd med en huva. En rejäl mössa som skyddar öronen och ordentliga handskar behövs, och även dessa ska tåla vind och väta. Ett par skidglasögon och en ”rånarluva” ger ytterligare skydd vid dåligt väder. En extra uppsättning med mössa, handskar och strumpor kan göra stor skillnad för en lyckad fjälltur.

Hur man packar sin ryggsäck är viktigt vid fjällvandring. Packa saker du ska använda ofta överst, till exempel mat och förstärkningsplagg. Det samma gäller tunga saker. Dessa packar du högt och nära ryggen. Använd också gärna plastpåsar i olika färger som gör det lätt att hitta i packningen.

När du går på tur med skidor i fjällen ska du tänka lite annorlunda kring hur du packar. För balansens skull är det nu viktigt att du ha lägre tyngdpunkt, dvs. tunga saker i botten av ryggsäcken.

Eftersträva att hela tiden vara varm, torr och mätt.

På Fjällsäkerhetsrådets webbplats finns checklistor inför fjällturen och råd om kläder och annan utrustning.

Mat och dryck

Ta med rejält med energi på fjällturen. Och kolla på kartan om du kommer finna mycket dricksvatten.

Packa rätt och lätt.

En bra ryggsäck och skor du inte får skav av är viktigt.

Klä dig rätt efter aktivitet

Med “lager på lager” principen kan man lätt anpassa kläder efter aktiviteter eller väder.