Select Page

Fjällväder

Det finns egentligen inget särskilt ”fjällväder”. Vädret i fjällen följer samma regler som vädret i resten av landet. Men de speciella förutsättningar som råder i fjällen kan få vädret att bete sig nyckfullt och oberäkneligt. Ingen annanstans påverkar naturen vädret så mycket. Berg och dalgångar, stora lokala höjdskillnader och andra variationer i terrängen styr och ställer med vindar, temperatur och nederbörd. Östra och västra fjällen kan ha helt olika väder. Men mest skiljer vädret mellan kalfjäll och låglänt terräng.

Lyssna alltid på och planera turen efter aktuell väderprognos. Lokala prognoser ges på telefonsvarare och i lokalradion. Vissa av de större fjällorterna för utförsåkning har egna TV-kanaler med fjällväderprognoser och de finns ofta uppsatta i receptionen vid anläggningen. Där det finns täckning går det att få prognoser i många mobiltelefoner via webben eller appar. En väderprognos är ingen garanti för att vädret verkligen blir så. Ute på fjället måste du alltid vara beredd på snabba väderomslag. Du har också nytta av att lära dig hur vindar och temperatur påverkas av hur naturen ser ut.

Den vanligaste vindriktningen i fjällen är sydväst. Det gör att luften pressas upp av fjällkedjan och kyls i de högre luftlagren. De moln som bildas släpper ifrån sig nederbörd i form av regn eller snö. Den mesta nederbörden kommer i den riktning varifrån vinden blåser. Det innebär att de västra delarna av fjällen får mest snö. På samma sätt finns det områden längre österut, som Abisko, som hör till de mest nederbördfattiga i Sverige.

Dåligt väder kommer sällan som en blixt från klar himmel. Om du lär dig tyda tecknen på himlen så har du tid att förbereda dig; söka dig ner i skyddande terräng, välja en annan väg eller rentav vända om.

  • Var uppmärksam om det börjar dra upp tunna vita fjädermoln på den blå himlen. I framkanten går molnen uppåt som skidspetsar.
  • Om fjädermolnen följs av tätnande moln med en s.k. halo (suddiga ljusringar) runt solen är säkert snö eller regn på väg.
  • När molnen övergår i en grå färgskala och solen lyser svagt igenom är nederbörden nära. Samtidigt ökar vinden.
  • När det börjar blåsa upp bildas det snabbt tjocka, låga moln som försämrar sikten.
  • Varning för höga tunna moln som kommer upp i väster. Då finns risk att sikten snabbt försämras.

Läs mer om fjällväder eller sök aktuella prognoser på SMHI:s sida.