För lärare
Varför ett läromedel om friluftsliv i fjällen?
De svenska fjällen erbjuder unika miljöer hela året. De erbjuder fantastiska möjligheter till upplevelser, men ställer också krav på kunskaper om hur man planerar och genomför vistelser och turer i fjällen.
Att kunna hantera en fjällvistelse, kort eller lång, gör eleverna förberedda på att hantera många andra utomhusaktiviteter. Därför är en utbildning om friluftsliv i fjällen värdefull även om ni inte planerar ett besök till fjällen just nu. Denna utbildning är därför uppbyggd utifrån tanken att ta det bästa från kunskapen om friluftsliv i fjällmiljön och göra den relevant även utanför fjällen. Vår förhoppning är att detta läromedel kan hjälpa lärare att undervisa i friluftsliv oavsett var man befinner sig i Sverige, eftersom undervisning i friluftsliv visat sig vara ett särskilt eftersatt och problematiskt område i svenska skolan.
Ett läromedel för högstadiet
Det här läromedlet vänder sig till högstadiet. Läromedlet handlar om de svenska fjällen och hur en säker fjällvistelse kan planeras och genomföras, oavsett om det är vinter- eller barmarkssäsong. Materialet kan användas i undervisningen för enskilda ämnen såsom historia, geografi eller idrott och hälsa. Men det erbjuder också goda möjligheter till tematiska studier kopplat till natur, fjäll och friluftsliv. Materialet är utformat för att ligga i linje med läroplanens (Lgr-11) mål både på en övergripande, som på kursplans nivå.
Under fliken ”För lärare” finns mer information om materialet men också fördjupningsmoduler och förslag på praktiska övningar. Läromedlet är utformat så att eleverna kan arbeta relativt självständigt med de olika kapitlen men det finns också mycket stora möjligheter för varje enskild lärare eller lärarlag att fördjupa eller tillämpa kunskaperna på olika sätt.
Förutom att sprida kunskap och lärande om natur, fjäll – och friluftsliv så hoppas vi att materialet också skall uppmuntra och inspirera till att lämna klassrummet och gå ut i naturen. Planerar man en längre fjälltur eller liknande så kan materialet var en mycket god hjälp i förberedelsen inför det, men även kortare utflykter i skolans närmiljö kan utgöra stora möjligheter för lärande, upplevelser och kontextualiserade studier.