Select Page

Fjällturism

I slutet av 1800-talet började välbärgade människor resa till de svenska fjällen för att uppleva den friska luften och storslagna naturen. Bergbanan, Åres första lift, invigdes 1910. Åre började då utvecklas till vintersportort med kälkåkning, curling och skidåkning. Bland annat besöktes Åre av dåvarande kungen, Gustav V, med familj och vänner.

Svenska Turistföreningen grundades 1885. Ett av föreningens första stora uppdrag var att göra fjällen tillgängliga för turister. Redan 1887 började man pricka ut de första lederna i fjällen och 1899 började STF planera den blivande Kungsleden mellan Abisko och Kvikkjokk. Den första fjällstugan byggdes 1888.

Fjällens tidigaste turister kom från överklassen, som hade tid och råd att njuta av den friska fjälluften. De fanns också riktiga friluftsentusiaster bland de tidiga fjällbesökarna som lockades av de äventyr och strapatser som fjällen erbjöd.

Efter andra världskriget, när allt fler svenskar fick mer semester och bättre ekonomi, blev de svenska fjällen ett populärt semestermål, både vinter och sommar.

Svenska Turistföreningen ansvarar idag för ett tiotal fjällstationer och ett större antal fjällstugor.  Det finns också många andra organisationer och företag som erbjuder möjligheter till boende i fjällen, exempelvis i anslutning till alla de orter som erbjuder skidåkning i fjällen, från Dalarna till Norrbotten.

I dag besöker en fjärdedel av alla vuxna svenskar (15-70 år) fjällen varje år. Det motsvarar drygt 1,4 miljoner individer. Ungefär två tredjedelar av besöken sker vintertid och vid sidan av utförsåkning är snöskoteråkning den aktivitet som ökat mest de senaste 20 åren.